La cultura i la ciència es tornen a donar la mà gràcies al talent del doctor en Nanociència i Nanotecnologia, Álvaro Martínez Camarena. El jove mislater de 28 anys s’ha alçat amb el Premi Europeu de Divulgació Científica en el marc dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira amb la seua obra ‘Lo común y lo extraordinario. El oxígeno: historia íntima de una molécula corriente’, en la qual analitza el paper clau d’aquest element en la ciència i en la cultura. L’investigador ha rebut el guardó, convocat per la Universitat de València, dotat amb 12.000 euros i lliurat virtualment per la rectora de la institució, Mavi Mestre.
El treball, organitzat en sis capítols, analitza aquells factors menys coneguts al voltant de l’oxigen molecular, com el seu paper en el desenvolupament de malalties de caire degeneratiu com l’Alzheimer o el Parkinson o com es pot utilitzar per a eliminar tumors. També tracta les espècies reactives d’oxigen, “raresa” a la qual dedica el llibre, consistents en molècules que es produeixen en les cèl·lules resultants de reaccions d’oxidació o reducció on intervé l’oxigen.
Amb aquest treball Álvaro Martínez vol formar un compendi de rareses sobre l’oxigen, a l’estil dels gabinets de curiositats dels palaus dels nobles i monarques occidentals del segle XVI, que estaven plens d’objectes duts de territoris exòtics. A l’obra guardonada, el tresor és un element de la taula periòdica no metàl·lic.
Álvaro Martínez Camarena, un gran talent
Álvaro Martínez Camarena és graduat en Ciències Químiques i doctor en Nanociència i Nanotecnologia per la Universitat de València, matèria sobre la qual també té un màster. A més, és màster en Periodisme i Comunicació Científica per la Universitat Nacional d’Estudis a Distància. La seua àrea de recerca està centrada en el disseny de nous sistemes moleculars amb activitat antioxidant, especialment destinats al tractament de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson.
Des de l’any 2016 en que començà la seua carrera investigadora, Álvaro ha realitzat diverses estades de recerca a la Universitat de Viena i la Universitat de Florència, i ha publicat més de 15 articles en revistes de caràcter internacional. L’any 2014 va rebre el Premi Extraordinari de Grau i el 2018, el Premi Internacional Fernando Pulidori, guardonat a un investigador jove en l’àrea de la termodinàmica.