Javier Gil  i Marín Despatx

Javier Gil Compromís: Hui és un día gran per als valencians i valencianes

El 9 d’octubre és el dia més important per als valencians perquè commemora l’entrada a València de Jaume I en 1238. Es tracta de l’inici del que va ser la conquista i formació del Regne de València que, encara que va tardar diversos anys a unificar tots els municipis que hui ho integren. Amb Jaume I vam multiplicar la nostra riquesa com a poble, amb una nova llengua i uns nous senyals identitaris que ens uneixen com a poble i els furs de València, el inici del auto govern. Va ser en 1338, primer centenari de la conquista quan es va fer la primera celebració, i va ser arran de la guerra de secessió quan es va prohibir que es feren festes i celebracions en honor a Jaume I, per aixó és tant important que nosaltres els valencians siguem els que decidim per nosaltres perqué des de fóra res bo ens donen als valencians i valencianes, i és motiu de ser una de les autonomies menys cuidades per l’estat espanyol.

Per això, es tan improtant que tots els valencians anem tots a una, i un dia com el 9 d’octubre és l’ideal per treballar tots alhora per la nostra terra que tan ens agrada i per les nostres tradicions, perquè com va dir Joan Fuster: “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”

A més a més este dia coincidix amb dels enamorats a València. Aprofita i regalí a la teua parella la popular ‘mocadorà’, un dolç típic compost per figuretes de massapà en forma de fruites de diversos colors llligades per un mocador puntes, donant-li forma de bossa. Un arrelada costum que es remunta al mateix dia de la conquista, quan es diu que les dones van regalar a les tropes fruites fresques embolicades en mocadors rústics.

Share Button

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *